logo boom7 boomverzorging

Verschillende artikelen over vleermuizen & bomen

Op deze pagina samengevoegd:
- deel 1: Excursie vleermuizen: nacht van de vleermuis
- deel 2: Gevaarlijke boom met vleermuizen

Excursie vleermuizen: nacht van de vleermuis

29 september 2014 - de Havixhorst, De Schiphorst (de Wijk, Drenthe)

Het zal je maar gebeuren dat je een gevaarlijke boom verwijdert en er blijken achteraf vleermuizen in te zitten. Dan heb je een probleem. Het is natuurlijk zonde, maar ook een economisch delict. Ook gebruiken vleermuizen bomen (bomenlanen) om te navigeren.

Om mijn kennis over flora en fauna te verbeteren ben ik met de excursie vleermuizen, onder leiding van Jan Mager meegegaan.
 

Vleermuis met de hand voeren

We hadden geluk, Jan had een vleermuis gevonden in een bedrijfspand. Moest eerst nog aansterken, daarom werd hij met de hand gevoed. En dat voeden kregen we te zien. Heel mooi om te zien. Zie foto's verderop.

De vleermuis krijgt een meelworm te eten, maar niet in z'n geheel, de meelworm zou kunnen bijten en de lippen van de vleermuis kunnen beschadigen, waaroor verdere voeding geweigerd zou worden.

De oplossing is simpel: snij de kop van de worm eraf, pak de achterkant en knijp het lijf van de worm leeg als een tube tandpasta voor het bekje van de vleermuis.


vleermuis met honger
vleermuis met honger
worm pakken
worm pakken
worm als tubbe leegknijpen
worm als tubbe leegknijpen
smakelijk eten
smakelijk eten
closeup etende vleermuis #1
closeup etende vleermuis #1
closeup etende vleermuis #1
closeup etende vleermuis #1


(foto's downloaden. Gebruik de foto's zoals je wilt, maar noem de bron: www.boom7.nl)

Na de voeding vloog de vleermuis weg. Een goed teken. De vleermuis was een volwassen gewone dwergvleermuis van 36mm. Die zijn ongeveer 3 à 4 gram. Buitengewoon klein.
 

Hondsdolheid: niet deze soort

Je hoeft niet bang te zijn voor Hondsdolheid of rabiës, heeft deze soort niet. Bovendien zijn de tandjes te klein om door je huid te komen.

vleermuis.net schrijft: "Van de 21 in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is bij 2 soorten vastgesteld dat deze met hondsdolheid besmet kunnen zijn. Dit betreft de laatvlieger en de meervleermuis."
 

Batdetector

Mensen kunnen vleermuizen niet horen: met een batdetector wel.

batdetector in de hand
batdetector in de hand
 

Vleermuizen & boomverzorging

Op 2 manieren moet je als boomverzorger rekening houden met vleermuizen. Een boom kan een verblijfplaats zijn, of een boom of houtopstand kan een navigatiepunt zijn.

vleermuis.net schrijft: "In het kader van de zorgplicht (art. 2 van de Flora-en faunawet) is de initiatiefnemer van een bouwproject /bomenkap verplicht om gedegen onderzoek te doen naar het voorkomen en beschermen van vleermuizen."

Als boomverzorger kan je tussen 2 vuren terecht komen: boom moet weg in verband met gevaar maar de boom mag niet weg vanwege vleermuizen.

- Als eerste kan je de boom veiligstellen: armen eraf. Hebben vleermuizen geen last van.
- Volgende optie is migratie, een mooiere schuil/verblijfplaats aanbieden op korte afstand.
- Laatste optie is compensatie: schade aan een populatie goedmaken in een ander gebied
bron: vleermuis.net

Dit alles vraagt veel kennis. hiervoor moet de gemeente een aanspreekpunt hebben. Andere mogelijkheid, bel een deskundige vrijwilliger in de buurt: overzicht.
 

Overwinteren

Er zijn maar 2 soorten vleermuizen in Nederland die in holle bomen (b.v. spechtgaten) overwinteren. In aantallen zijn ze bovendien heel klein. De meeste vleermuizen hebben in de winter een minimale omgevingstemperatuur nodig van 6 graden Celcius.

De reden dat er vleermuizen in nederland zitten is voornamelijk te danken aan de bebouwing en de grote hoeveelheden open water. Niet alleen sloten maar ook volgelopen dakgoten en watertonnen: broedplaatsen voor hun voedsel zoals muggen.

Deel 2: gevaarlijke boom met vleermuizen

Tijdens de excursie met Jan Mager (vleermuizen deel 1) vroeg ik Jan wat je kan/moet doen als een gevaarlijke boom weg moet maar bewoond wordt door vleermuizen.

Jan vertelde dat er in de gemeente Aa en Hunze een stamdeel in een andere boom gehangen was. Hierover heb ik contact gehad met Reinier Meijer, provinciecoordinator VleD.

Reinier mailde mij de volgende tekst en foto's, geplaatst met toestemming:

Gieterstraat-beekdal-1303010.jpg
Gieterstraat-beekdal-1303010.jpg
holle-vleermuisboom-Gieterstraat-130310.jpg
holle-vleermuisboom-Gieterstraat-130310.jpg
verhuist naar nieuwe boom
verhuist naar nieuwe boom
closup - wat een mooie oplossing!
closup - wat een mooie oplossing!


"De gemeente Aa en Hunze heeft een voormalige kolonieboom waar Rosse vleermuis in winterslaap was, na een aanrijding uiteindelijk verplaatst van de Gieterstraat naar de Koelandsdijk in Rolde aan een zijtak van het Rolderdiep. Bijgaande foto’s geven een beeld.
De Vleermuiswerkgroep Drenthe heeft die boom het eerst jaar een paar keer gevolgd in de avondschemering, maar er vorig jaar waren er nog geen vleermuizen weer ingetrokken. Het gaat daarmee om een experimentele oplossing als een verblijfplaatsboom verloren gaat. In voorkomende gevallen is dat een ontheffingsplichtige handeling in het kader van de Flora- en faunawet."


Note:  RD-coördinaat 240651.556625 en GPS: 52.98979, 6.66276

server clear NOK