logo boom7 boomverzorging

bomen snoeien

Bomen snoeien

Het doel van snoeien is de boom aan te passen aan z'n omgeving.

Door bomen goed te snoeien kan je je later veel ellende besparen. Het belangrijkste is dat je er op tijd bij bent, om over jaren, soms zelfs tientallen jaren problemen te voorkomen.
 

Opkronen & takvrije zone

Als je nu een boompje hebt met een hoogte van 3 meter, moet je nu al snoeien als je later een vrije doorgang wilt hebben van 4 of 5 meter. Dit heet opkronen.

Hoe langer je wacht hoe gevaarlijker de ingreep later. Ga je later dikke takken snoeien dan is de kans groter dat er een infectie optreedt.
 

Dood hout eruit

Een andere reden om te snoeien is om het dode hout eruit te halen om te voorkomen dat het eruit valt en schade of ongelukken veroorzaakt. Elke boom vormt dood hout, meestal is dat geen probleem behalve als vallend hout schade kan veroorzaken. Dan moet er gesnoeid worden.
 

Tijdstip (seizoen) en snoei van bomen

In principe kunnen bomen het hele jaar door gesnoeid worden. Het makkelijkste is in de zomer, als bomen in het blad zitten kan je goed zien waar het dode hout zit.

Het idee dat bomen enkel is de winter gesnoeid mogen worden is meer traditie, vroeger was er simpelweg geen tijd in de zomer voor snoei, daarom snoeide men vaak in de tijd dat er op het land weinig te doen was.

Wel zijn er een aantal bomen welke beslist niet gesnoeid mogen worden in een bepaald seizoen.
 

Niet snoeien in verband met bloedingen

De volgende bomen mogen enkel in de zomer als ze vol in het blad zitten gesnoeid worden omdat ze anders kunnen gaan bloeden:
Ezelsbruggetje: te onthouden als ABC en J bomen.

Een extreem voorbeeld, deze berk is niet alleen op het verkeerde tijdstip gesnoeid, door slecht snoeiwerk is ook een reep bast afgescheurd.

bloedende berk, slecht snoeiwerk
bloedende berk, slecht snoeiwerk

bloedende berk
bloedende berk

De opmerkelijke kleuren komen onder andere doordat bacteriën het voedzame sap als voeding gebruiken. Het snoeiwerk is door een echte 'artiest' gedaan.
 

Niet snoeien in verband met loodglans

Sommige bomen kunnen als je op het verkeerde moment snoeit loodglans of de loodglansziekte krijgen. Deze infectie wordt veroorzaakt door de paarse korstzwam (Chondrostereum purpureum).

Vooral kers en pruim zijn er heel vatbaar voor, vandaar kan je ze het beste snoeien net na de oogst.

Ook lijsterbes en zweedse meelbes zijn kwetsbaar. Een infectie is meestal dodelijk op de termijn. De paarse korstzwam is overigens wel heel mooi:

paarse korstzwam
paarse korstzwam

paarse korstzwam
paarse korstzwam
 

Vooruit denken

Snoeien is vooruit kijken. Nu heb je een kleine boom maar in de toekomst...

obj_7205.jpg
obj_7205.jpg

...groeit de tak lager en lager en breder waardoor je misschien ruimtegebrek krijgt. Dan moet je veel dikkere takken afzagen dan als je het vele jaren geleden had voorzien. Op de foto gaat het om een boom in het park welke geen probleem zal veroorzaken, maar als deze boom boven of naast je huis staat is tijdig ingrijpen veel beter - en goedkoper.

Op onderstaande foto zie je het gevaar van het snoeien van groot hout of een dikke tak: houtrot.

houtrot - een vruchtlichaam op een snoeiwond
houtrot - een vruchtlichaam op een snoeiwond

Op de foto zie je een vruchtlichaam, een teken dat er een houtrot veroorzakende zwam in de boom actief is. Dit is het gevolg van een snoeiwond.
 

Techniek - goed zagen

Door goed te snoeien kan een boomverzorger je heel veel geld besparen, vooral door bomen zo min mogelijk te beschadigen. Kijk maar eens op de volgende foto:

ingescheurde bast
ingescheurde bast

De bast is met de val van de tak afgescheurd. Hier is geen excuus voor, dit is geklungel. Dit is een gevaar voor het voortbestaan van de boom omdat de wond zo heel lang open blijft. Hier hebben houtrot veroorzakende zwammen een veel grotere kans dan nodig.

idioten - veel te grote snoeiwond
idioten - veel te grote snoeiwond

 

Juist kleine bomen

Ook al is je boom nog zo dik als een bezemsteel, dan ook is het zinvol om een boomverzorger in te schakelen.

Niet alleen voor de juiste snoei op het juiste tijdstip, ook voor advies, wat kan je over 25 jaar van je boom verwachten?
 

De boom is te groot geworden

Soms is een boom te groot geworden. Dit is vaak een probleem wat bij het planten al ontstaan is. meestal door de verkeerde boom op de verkeerde plaats te zetten. De boom zeer drastisch snoeien ('kleiner maken') is soms mogelijk, soms zelfs noodzakelijk. We hebben hier een aparte pagina voor: Kandelaberen en innemen'.
 

Vragen of opmerkingen?


Als iets niet duidelijk is of je hebt vragen - laat weten.


Geert Starre


server clear NOK