logo boom7 boomverzorging

Te gast bij De Groene Welle bij Klim en Afbreektechnieken

Als oud cursist van de opleiding boomverzorging was ik te gast bij de opleiding boomverzorging bij het zwaarste en moeilijkste onderdeel: het klimmend afbreken van bomen. Bij de uitnodiging kwam nadrukkelijk het verzoek: neem je camera en BigShot mee! 

Henk Boot geeft uitleg - een veelzijdig vak

In de video een indruk van de cursus boomverzorger/treeworker. Niet alleen laat de video veel gezaag, klimwerk en krakend hout zien en horen, ook komt docent Henk Boot regelmatig aan het woord om te laten zien hoe uitgebreid het vak boomverzorging eigenlijk is.

Henk legt uit over uitvangtechnieken, het vellen of kappen van een aangetaste boom en de nabeschouwing na de kap van een boom. Om een grote boom te kappen of vellen moeten een aantal zaagsnedes zoals de valkerf en de spintsnedes precies goed gezaagd worden om een betrouwbare breuklijst te maken.

In de video ook aandacht voor de reden dat boomverzorgers in bomen klimmen en afvangtechnieken gebruiken: soms kan er geen hoogwerker komen of de onderdelen van de boom mogen niet vrij naar beneden vallen.
 

Bomen op het terrein van Scouting Nederland

De locatie is een enorm terrein van Scouting Nederland, Gilwell Ada's Hoeve in Ommen. Hier moesten een rij 35 meter hoge populieren afgebroken worden. Op 10 en 11 februari 2015 hebben de cursisten deze bomen afgebroken.

De opleiding boomverzorging of treeworker van AOC de Groene Welle wordt in Zwolle gegeven door docent Henk Boot. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen, het laatste onderdeel, het afbreken met klimuitrusting waaronder klimsporen is het laatste onderdeel. Hierna hoeven de cursisten in de zomer alleen nog een toets plantkennis te doen.
 

Cursus of opleiding van een jaar

Er zijn meerdere aanbieders van de opleiding in Nederland, zoals Helicon en IPC Groene Ruimte, maar alleen bij de Groene Welle is het volledige programma te doorlopen in 1 jaar. Dit is wel een intensieve cursus met een aantal weken met meerdere cursusdagen per week.

De gehele opleiding of cursus Boomverzorging bestaat uit Uitvoeren boomverzorging, Werkvoorbereiding boomverzorging en Bedrijfshulpverlening BHV.


obj_6573.jpg
obj_6573.jpg
 

Verder: BigShot

Verder in deze film:
De BigShot, een reuze katapult (eigenlijk een kruisboog) om klimlijnen in te schieten.


server clear NOK