logo boom7 boomverzorging

Dode vos gevonden in het centrum van Meppel: stadsvos


Midden in het centrum van Meppel heb ik op 03/06/2014 een dode vos of stadsvos gevonden. Google Streetview met locatie: Vledderstraat.

De vos was een jong vrouwtje, waarschijnlijk aangereden en gewond naar een schuilplaats gelopen. Daar gestorven en door mij gevonden, een echte stadsvos. Stadsvossen zijn een bekend fenomeen in Engeland, in noord-nederland zeer zeldzaam. Dit exemplaar leefde en verbleef in het centrum Meppel. Vossen komen meestal voor in de grenzen van de stad. Zie ook het AD over de patatvos.

De vluchtplaats is ook interessant. Dit is een stukje grond van mevrouw Moret. Meer over haar in de Volkskrant: De Drentse gronden van Mevrouw Moret.

Deze mevrouw bezit meer dan 1000 percelen in Drenthe als belegging, krijgt daarvoor een vermelding in de Quote 500. Een daarvan is het zwaar verwilderde stukje waar ik de vos gevonden heb. Niet iedereen vindt zulke verwilderde percelen mooi - ik wel.

Er staat een boom (ik denk een Gleditsia) waarvan niets meer te zien is behalve een stuk stam, volledig overgroeid door een bruidssluier. Het is een massief geheel geworden, vol met vogels met nesten. Vooral door de resten van de nesten is de bruidssluier een compact geheel geworden.

Het is de vraag of het ooit op te ruimen is - ik hoop van niet - omdat je i.v.m. omgevingsvergunning bijna niet aan kan tonen wat je verstoord.

Ik zou ook niet weten of kap i.v.m. boomveiligheid noodzakelijk is. Is de boom dood en instabiel? Of is de bruidssluier door massieve vorm zelf stabiel? De stam zelf lijkt puntgaaf en stabiel.1
1

1
1

1
1
1
2
1
1
3
1
1
4
1
1
5
1
1
6
1
1
7
1
1
8
1
1

10 latere foto's (03/06/2014)...
1
1
11
1
1
12
1
1

 
server clear NOK