logo boom7 boomverzorging

Review: Stein Arbor Trolley - hout, stamdelen, takken en klimmeuk verplaatsen & verslepen op spierkracht

Hoe krijg je duizenden kilo's hout weg op lastig bereikbare plaatsen zonder schade na het kappen van een boom? Hier een review over het verslepen of transporteren van hout, takhout en stamdelen met een trolley. Hoewel slepen niet het juiste woord is maar rijden.

Dit zijn geen problemen voor alleen grote steden, ook in Drachten, Meppel en Nijeveen moeten bomen afgebroken worden op heel lastig bereikbare plaatsen.

Tuurlijk is een rupsdumper makkelijker. Maar duur in aanschaf, duur in transport naar de werkplek en heel belangrijk, niet geschikt voor een kwetsbare ondergrond zoals kunstgras. Ja, dat laatste is naar voor bomen.
 

De trolley van Stein


dikke zware stam van eik
dikke zware stam van eik

Het karretje kan in een (onverhard) groenvak een stam verplaatsen van een eik met dikte 65 cm en lengte van 100 cm uitrijden: één man duwen andere man trekken.

Hij gaat soms wel eens mee bij het maken van offertes, als de trolley er langs kan, krijg ik het hout weg. Door een steeg waar de heg het wint van de snoeier.

in een steeg 2,5 stoeptegel breed
in een steeg 2,5 stoeptegel breed
 

Transport van de trolley naar werkplek

Goedkoop werken is zuinig rijden. Een grote bestelbus met grote aanhanger past daar niet bij. Wij doen de meeste klussen vanuit een Megane 1.5 dCi, 1 op 21 diesel. Moet wel alles passen. Dat gaat makkelijk...

transport in auto
transport in auto

Helemaal mooi is dat de 'Stapelbak kunststof Nestbaar en stapelbaar Voorzien van 2-delige deksel 99-3296' van Kruizinga precies past. Die bakken krijg je als je klimset en/of afvangset koopt.

materiaalbakken Poel/Kruizinga
materiaalbakken Poel/Kruizinga

Alle klimmeuk, lijnen, afvangset, klimsporen, bananen en mueslirepen in een rit op werkplek - behalve de zagen dan, da's taakje voor de 2e klimmer.
 

Takhout

In tegenstelling tot een boomezel (buck arch) kan de trolley met opzetstukken ook als verzamelkar van takhout dienst doen.

trolley als verzamelkar voor takhout
trolley als verzamelkar voor takhout
 

Niet tillen - hoeft niet

Als de stam vertikaal staat - na afvangen bijvoorbeeld - kan je de trolley als hefboom gebruiken.

vertikaal stuk hout
vertikaal stuk hout

Boom op achtergrond foto met valkerf met hartsteek is nog maar 2 meter hoog. Dat hout is nog dikker, maar geen probleem om het te vervoeren. Je krijgt het op de trolley zonder zwaar te hoeven tillen: op de kop de trolley vastsjorren. De trolley weegt 36 kilo, dat tilt een stuk makkelijker dan een stam van honderden kilo's.

trolley als hefboom
trolley als hefboom
 

Prijs en eigenschappen

De aanschafprijs is volgens de waan van de dag qua wisselkoers pond/euro iets van 550 euro ex BTW.

Het karretje is lomp maar echt sterk. De fabrikant beweert dat er 500 kilo hout mee vervoerd kan worden. Dat kan kloppen, het ding is echt degelijk.

De makkelijk afneembare wielen met massieve banden zijn uitgerust met naaldlagers voor een asdikte van 1 inch. Sterk dus. Geef ze na aanschaf wel wat lagervet. Dat heb je toch al liggen voor het neuswieltje van je kettingzaag.
 
gewicht:     36 kg
breedte:     75 cm
merk:       Stein
type:       RC-4501
maximale lading: 500kg
 

Meer tests & info volgen

Grote uitdaging is met de trolley de straat over - de bolling van de weg is lastig met dik stuk hout. Daarom ook nog spannend - hoe rijd je hout de container in? Nog niet getest.

Bomen vervoeren

Ook nog een mogelijkheid, kan je met wat trespa platen aan de zijkant ook bomen met kluit vervoeren? Meteen in het plantgat plaatsen?

Luchtbanden

Speciaal voor zachte ondergrond ballonbanden met lucht?


Geert Starre 2016

server clear NOK