logo boom7 boomverzorging
ketting van een kettingzaag

Kettingzagen

Over onder andere de accuzaag en wat kan de computer van een moderne kettingzaag je vertellen?


Hier informatie over de modellen, hier zie je ze in actie.
 

Accuzaag: Husqvarna T536Li XP (link)


obj_6842.jpg
obj_6842.jpg

Nog maar kort geleden was een accuketingzaag geen optie. Nu wel. De techniek is ze verbeterd dat je 2 kleine berken kan afbreken en afblokken met een enkele accu.

De accu is in ongeveer een half uur vol, waardoor meerdere acculadingen per dag gezaagd kan worden.

Vooral bij het snoeien van bomen zaagt een boomverzorger in uren niet veel. Vooral bosbouwers zagen per dag veel. Ik heb zagers gesproken die per werkdag 5 liter brandstof nodig hebben.

De accuzaag is ideaal voor snoeiwerkzaamheden. Bij een brandstofmotor koelt de motor vaak af na een stukje klimmen, waardoor het starten in de boom een opgave wordt.

Bij gebruik van de accuzaag is wel nog steeds gehoorbescherming nodig: de ketting maakt veel lawaai. Het geluidsniveau is echter zoveel lager dat bij zagen in bomen voor scholen of kantoren er geen overlast is.


obj_7388.jpg
obj_7388.jpg

Je kan er zelfs stormhout mee zagen.
 

Dikke zaag: Husqvarna 550XP-G (link)


Voor het zwaardere werk hebben we een Husqvarna 550XP-G.

obj_8230.jpg
obj_8230.jpg

Ding is helemaal elektronisch geregeld. De voordelen daarvan:
- opvallend laag brandstofgebruik
- dus ook veel lager uitstoot (leuk voor milieu, nog leuker voor mijn longen)
- start heel makkelijk in winter, door elektronische regeling en door opvoerpomp

Da's allemaal logisch, nog een paar voordelen die je niet verwacht:
- computer houdt gegevens bij als aantal keren gestart en aantal draaiuren. Ideaal als je een gebruikte zaag wilt kopen of verkopen.
- computer heeft serienummer, ook handig bij koop/verkoop, maar vooral als je zaag gejat wordt: kan Husqvarna hem signaleren als hij waar dan ook uitgelezen wordt!
 

Aan de computer


scan20003g10.jpg
scan20003g10.jpg

Deze uitdraai kreeg ik bij de aanschaf van mijn gebruikte zaag: 13 draaiuren! gebruikt maar met een jaar garantie gekocht bij: Hofstede Bos en Tuin, Staphorst.
 

En zo zie het eruit op de monitor van de dealer (Husqvarna T540XP Autotune)...

diagnose-husqvarna-autotune-T540XP-01-g10.png
diagnose-husqvarna-autotune-T540XP-01-g10.png

diagnose-husqvarna-autotune-T540XP-02-g10.png
diagnose-husqvarna-autotune-T540XP-02-g10.png
 

Verwarming kettingzaag

De professionele zagen van zowel Stihl als Husqvarna hebben handgreepverwarming. Ja dat klinkt als stoelverwarming in veel te dure auto's - in Nederland volmaakt zinloos behalve als je wilt laten zien dat je een veel te dure auto hebt. Klinkt ook als een mover op je caravan. Babyboomerwerk.

Maar in kettingzagenland is het is zinvol qua gezondheid. Natuurlijk is in jezelf zagen het grootste gevaar van het gebruik van een kettingzaag. Op de lange termijn zijn trillingen van de zaag echter het grootste gevaar. Ik heb meer dan 1 boomverzorger gesproken welke hun mooie beroep hebben moeten opgeven omdat hun handen stuk gegaan zijn door trillingen.

De trillingen beschadigen bloedvaten. Big time. Zo nu en dan een pauze houden is niet genoeg. Handschoenen dragen is verplicht in elk voorschrift. Is ook niet genoeg. Beperking in aantal zaaguren per dag in combinatie met verwarming is ook niet genoeg maar het helpt substantieel.

Een accuzaag heeft geen/nauwelijks trillingen.

Geert Starre


server clear NOK